GREYP T5 – E BICIKL ZA CESTU I OFFROAD AVANTURE

Domaći proizvođač luksuznih i tehnički naprednih električnih bicikala Greyp, predstavio je ovoga ljeta svoju novu uzdanicu. Novi se trekking bicikl oznake T5 dizajnerski i tehnički oslanja na prethodnu generaciju G.6 - modele koje smo već imali u ponudi, no ponešto "pripitomljenog" karaktera. Opremom i izgledom prilagođen je gradskoj vožnji, ali snažan motor i baterija velikog kapaciteta dat će vozaču prilike i da se odvaži na kakav ambiciozniji izlet. Iz tog razloga proizvođač ga zove eSUV biciklom, svestranim vozilom za razne namjene.

Riječ je o modelu koji se jednako dobro snalazi na asfaltu, ali i kada odlutate s njega.

Greyp T.5 s već poznatim sportskim eMTB modelom dijeli cijeli pogonski sklop, ugrađene "pametne" mogućnosti, stalnu povezivost na Internet (putem eSIM-a Hrvatskog Telekoma), kao i firmware, kontrole na upravljaču i mogućnosti dostupne putem mobilne aplikacije. Sazdan je na hardtail šasiji, što znači da je suspenzija postavljena samo na prednju vilicu, a i gume su (iako i dalje all-round tipa) više prilagođene cesti i manje zahtjevnoj offroad vožnji. Na prvi pogled vidimo da su dodaci u obliku blatobrana, prostora za prtljagu i dodatnih svjetala također tu kako bi omogućili udobniju i sigurniju vožnju cestom.

Sigurno je da ćete ovim biciklom na posao doći vrlo lako, brzo i bez znojenja, što će mnogo značiti za vaš radni dan, ali i za zdravlje. Podsjećamo, i ovaj model je pedelec tipa, pa ćete pri vožnji morati okretati pedale i moći ćete bicikliranje do posla brojati u fizičku aktivnost. No, elektromotor će se uključivati kada vam je to potrebno (pri ubrzanju ili na uzbrdici) i pripomoći vam u vožnji s jednom od pet dostupnih razina.

UBRZAVA "KAO NEVERA"

Dodajmo i da je snaga iz elektromotora, zbog zakonskih ograničenja, dostupna do brzine od 25 km/h. Pri većim brzinama prepušteni ste sami sebi i snazi nožnih mišića. Ono što je vrlo zanimljivo i što će možda začuditi vaše vozačke partnere na običnim biciklima jest koliko se brzo ta brzina dosegne. Iz mjesta je potrebno pedale okrenuti tek 2-3 puta i već ste na zakonskom maksimumu.

Ista ova pomoć motora dobro će vam doći i, recimo, vikendom, kada poželite otići na izlet u prirodu, odvesti se do obližnjeg brda ili drugog grada – uz nju ćete savladavati daleko veće udaljenosti i teže terene. S jednim punjenjem baterije prevalit ćete u prosjeku 100-tinjak kilometara (ovisno, dakako o konfiguraciji terena i razini pomoći koju uključite) što je dovoljno i za naprednije bicikliste. Ne brinite, ispraznite li bateriju i dalje ćete se moći voziti kao na normalnom, doduše nešto težem, biciklu.

Uzmemo li u obzir da je ovaj model mase preko 25 kg, pomoć prilikom kretanja s mjesta je i više nego dobrodošla. Zbog motora snage 250 W i s 90 Nm okretnog momenta nećete tako često morati mijenjati brzine kao na običnom biciklu. Njih je 12 na stražnjoj kazeti, a naše iskustvo kaže da ćete se najčešće i bez prevelikog napora voziti na nekoj od srednjih postavki zupčanika.

 

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Greyp T5.2 dolazi u tri veličine (M, L, XL) koje pokrivaju vozače visine od 163 do 197 cm. Verzija T5.1, koja je u pripremi, bit će jeftinija i uključivat će komponente nešto nižeg razreda. Za poznavatelje bicikala i opreme, evo i pune tablice specifikacija:

Komponenta/model

 Električni bicikl Greyp T5.2 

Rama

 Greyp T5 rama AL6066, 2 držača za bidone 

Prednja suspenzija

 Rock Shox 35 Gold RL, 29", DebonAir, travel 100mm 

Kočnice

 Formula Cura (2 klipa, elektronički senzor) 

Rotori

 203mm prednji / 180mm stražnji 

Stem

 Greyp custom stem 50mm sa integriranim CIM-om (Central Intelligence Module) 

Integrirane kamere

 Prednje i stražnje, širokokutne [email protected] 

Senzori

 GPS, Gyro 3 osi, brzinomjer 3 osi, barometar 

Povezivost

 3G module with eSIM, Bluetooth 4.2, Wi-Fi module, USB type C 

Operater

 T-Mobile, besplatno do 31. prosinca 2024. 

Aplikacija

 Android / iOS (ograničena funkcionalnost - update krajem 2021.) 

Display

 TFT, 3", 240x400, transflektivan, čitljiv na suncu 

HR monitor

 Ručni HR monitor, 2 optička senzora, Bluetooth 4.0 & ANT+ 

Upravljač

 Ergotec, širina 720mm, uspon 15mm 

Pedale

 Marwi SP-309 

Kotači

 Black Jack Ready 25, 29" Boost 

Gume

 Schwalbe G-One Allround, 29" x 2,25", TLE, ADDIX, Performance Line 

Sjedalo

 Selle Royal Essenza+ 

Mjenjač

 SRAM NX-e Eagle Single Click 12 brzina 

Kazeta

 SRAM PG-1230 Eagle 11-50T 

Motor

 MPF 6.0c, custom firmware, OTA updatei / 250W 

Baterija

 Greyp baterija, 36V, 700 Wh (Li-ion), OTA updatable 

Priključak za punjenje

 Rosenberger RoPD C003, magnetni 

Punjač

 Greyp pametni punjač, 36V, 4A 

Prednje svjetlo

 Busch+Müller E-bike IQ-XS  

Stražnje svjetlo

 Busch+Müller E-bike Toplight LINE K 

Blatobrani

 Aluminijski s integriranim usmjeravanjem kabela 

Nosač

 Greyp multifunkcionalni nosač, Ortlieb QL3.1 3 točke 

Nogica

 Pletscher Comp 40 Flex crna 50kg nosivosti 

Puni potencijal testiranog električnog bicikla otvara se kada na njega povežete mobitel. U Greypovoj aplikaciji nalazi se punokrvni infotainment sustav koji bilježi telemetriju, ima ugrađenu navigaciju, sustav kontrole kamera i svjetala, mjerača pulsa i svega ostaloga što se ubraja u korisničko iskustvo. Time se tvrtka iz Svete Nedelje posebno ponosi. 

Budući da je stalno spojen na Internet, mnoge funkcije Greypa T5 možete kontrolirati korištenjem njihove mobilne aplikacije. Na nju ćete dobiti obavijest ako se bicikl pomakne bez vašeg mobitela, moći ćete na daljinu snimiti fotografiju s jedne od ugrađenih dviju kamera ili pak poslati poruku koja će se prikazati na integriranom TFT zaslonu bicikla. Ovaj je zaslon namijenjen za prikaz osnovnih funkcija, brzine kretanja i slično, ali je daleko ugodnije i zabavnije tijekom vožnje preko njega u držač postaviti mobitel i tako dobiti dodatne funkcionalnosti.

Kroz aplikaciju je moguće i isključiti bicikl, blokirati mu električne mogućnosti vožnje ili ograničiti dostupnu snagu. Obavijest na mobitel možete dobiti i u trenutku kada se bicikl vozi brzinom većom od one koju odredite kao gornju granicu dozvoljenoga.

Ako ste pretpostavili da je ovakva primjena mobitela kao dodatnog zaslona za bicikl napor za njegovu bateriju – u pravu ste. Istrošit ćete je vjerojatno kroz sat ili dva vožnje, no na Greypovoj bateriji postoji i USB utičnica putem koje mobitel uvijek možete nadopuniti.

izvor: bug.hr