Biciklistička kaciga za maksimalnu sigurnost u prometu

Bez obzira na to idete li svakodnevno biciklom na posao ili vikendima uživate u vožnji brdskim i šumskim predjelima, morate biti svjesni mogućih nezgoda, ali i načina na koje možete ublažiti pa čak i spriječiti eventualne ozljede.

Zakonski okvir

Iako prema postojećoj zakonskoj regulativi kacigu trebaju nositi biciklisti mlađi od 16 godina, ona je važan dio biciklističke opreme koja povećava njihovu sigurnost na cesti. Uz to, kaciga kod maloljetnika mora biti dobro pričvršćena, u suprotnom predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna. To u prijevodu znači da ne možete samo staviti djetetu kacigu, bez da zakopčate sigurnosnu kopču. 

Dakle, idući put kad krenete u vožnju biciklom s vašim djetetom, pobrinite se da mu nabavite odgovarajuću kacigu te da propisno zategnete remen. Ne zaboravite na svoju sigurnost. Budite primjer njemu i drugoj djeci, stoga potražite odgovarajuću kacigu i za sebe.

Važnost nošenja biciklističke kacige

Nošenje kacige tijekom vožnje bicikla ponekad je prava smetnja, a razlozi su očiti. No, zato se odlučite za onu koju u potpunosti možete prilagoditi vašoj glavi i zaboravite na prijašnje muke. 

Osim zakonske regulative nošenje kaciga iznimno je važno radi sigurnosti vozača, ali i ostalih sudionika u prometu. Istraživanja su pokazala da kaciga smanjuje rizik od ozljede glave za čak 70% i upravo bi zbog toga kvalitetna kaciga trebala postati dio vaše biciklističke opreme.

Bez obzira na koji način sudjelujete u prometu, jeste li pješak, vozač ili biciklist nažalost uvijek postoji mogućnost ozljeda i nesreća. Biciklistička kaciga u ovom slučaju štiti glavu od vanjskih, ali i unutarnjih ozljeda mozga koje u nekim situacijama mogu biti opasne po život.

Na tržištu postoje različiti modeli i veličine kaciga, tako da svaki biciklist može odabrati onu koja odgovara njegovom obliku glave. Osim toga, dolaze u raznim bojama; između ostaloga i  u „živim“neonskim. Iako na prvu možda nisu vizualno privlačne, odličan su odabir, budući da se svijetla nijansa ističe u gotovo svakom okruženju. Na nekim se kacigama nalaze i reflektirajući dijelovi, stoga kad se sve zbroji i oduzme dolazimo do zaključka da nošenje kaciga povećava vašu vidljivost na cesti, osobito u uvjetima slabog osvjetljenja, čime se smanjuje rizik od nesreća.

Budite primjer drugima

Odrasli koji tijekom vožnje bicikla nose kacige, a posebno roditelji, odličan su primjer djeci. Provedena su istraživanja na ovom polju, a rezultati su pokazali da se mališani u dobi od 5 - 14 godina ubrajaju u najrizičniju skupinu biciklista. 

Starija djeca također nerijetko oklijevaju u nošenju kacige jer im je neugodno ili misle da ne izgledaju „cool“. Međutim, ako vide da je to uobičajeni dio biciklističke opreme, čak i kod odraslih, shvatit će da je to prava stvar i zasigurno će je početi nositi.